Iewan Dew

lawak tk ? tk lawak sudah :P
Wednesday, 5 September 2012 | 00:37 | 1 Banyk ckp
hye 
assalamualaikum !

lamenyeeee tk update blog ni ekekekeke :D

busy la , PMR dh nk dgr, wuhuuuu , xpe xpee 
dh terlnjur online ni , bleh la update blog kn kn kn 

rindu tk ? rindu tk ? tak ? ouh ok :P

entry kali ni nk tk tau nk cter psl pe . 
nk kongsi la citer lwk yg sye ambil dri blog mna th , 
hehe...

Seorang nenek berusia 65 tahun melahirkan seorang anak. Rakan-rakannya datang berkunjung untuk menjenguknya. Ketika mereka ingin melihat bayi nenek tersebut, nenek itu berkata “Nanti dulu”. Beberapa minit kemudian mereka berkata ingin melihat bayi itu lagi. Tetapi nenek itu tetap berkata “Nanti dulu”. Akhirnya mereka bertanya : “Bila kami boleh melihat bayi engkau..?” “Bila dia menangis”. “Kenapa kami harus tunggu sampai dia menangis?” “Sebabnya aku lupa.. dimana aku letak bayiku tadi..”

lawak tk ? tk lawak sudah :P

baii baiii :D
Bestnyer Puasa
Saturday, 14 July 2012 | 01:56 | 0 Banyk ckp
helooooooooooo assalamualaikumm..
 my name is azrul izwan . I from perlis haha k dahhhhh

pejam celik pejam celik dah nk masuk bulan puasa 
yahooooooooo !!!! ...

best pe bulan puase , syaitan2 kene ikat , hahh !! pdn muke diee, tkpee biar kn die sorng2 , bkn nk citer psl die pun over je lebihh...

first skali , maaf ye tk dpt nk berbloger slalu , bz yg teramat sngt... minggu depan  dh nk puase... 
harap2 ade bnyk mse free bleh la nk berblogeger ngn korng huhu..

ckp psl puase ni kn , thun lepas korng puase penuh tk ? yeke  mcm tk cye je jgn2 gi blik air minum air haha mcm ade pengalaman je iwan ni hahaha TKDE ! lah ...

tahun ni harap2 dapat puase penuhhhhhhhhhhhh sbb thun lepas demam la pulokkkk so tinggal la puase 3 hari uhuk...

korng pun !! puase penuh thun ni , sape tk puase tk daapt duit raye , haaa tk tau laa  pdn mukee hahaha
 smpai kt sini je kot entry kali ni... 
jmpe lgi yer
selamat berpuasa kawan2
^,~
| 01:49 | 0 Banyk ckp
assalamualaikum and a very good afternoon....
lme nyer tk buka blog ni . dh mcm sarang tikus je haha..
eh jap jap !! 
iwan nk kongsi sikit
korang tau pasal waktu HARAM kita menunaikan solat?? ka korang ni main bedal ja solat.....
aku nak share sikit dengan korang2 sekalian ni...maybe ada yang tak tau.......
antara waktu2 yang HARAM kita solat adalah :



1) Dari terbit matahari sehingga tegak dengan kadar tombak dengan pandangan mata iaitu bersamaan 16 minit.(dalam tempoh 16 minit setelah matahari terbit)

Kadar tombak adalah 4 darjah
Satu darjah bersamaan 4 minit

2) Dari istiwa (pembahagi dua) matahari sehingga zawal (gelincir).Tempohnya terlalu singkat,diharamkan solat ketika ini.

Istiwa adalah : matahari berada di tengah-tengah langit
Zawal adalah : Condongan matahari di tengah-tengah langit

3)Dari langit kelihatan kekuning-kuningan sehingga maghrib.
 
 
so hati - hati k huhu bye
Saturday, 9 June 2012 | 03:08 | 0 Banyk ckp
Assalamualaikum :)
Panjat-panjat si pohon ara,
Nampak cantik di tepi laman,
Besarnya hajat tidak terkira,
Hendak memetik bunga di taman.

Ceyyhhwaahh ... sempat berpantun pulak yer. This is one of the most popular 'pantun' Melayu apabila wakil rombongan pihak lelaki hendak meminang si gadis. But, bukan lah I . Huhuh..lmbt lgi , awek pun tkde lgi cehhh haha !! ngade jap ! tp kn tp kn !! btol la !! single kot ! muahahaa

ngarut sudaa haha , skali skala ngarut best pe ? ye ke ? hahaha ala biase la en , hehe
k ah , tk thu dh tk tulis ape, babai


| 02:58 | 0 Banyk ckp
 Assalamualaikum !

tak jawab dosa kalau jawab awak budak comot l0r .hahahahaha…kita dah lama gile kot tak buat entry..maklum lah sekarang ni kita sibuk sikit…bukan sibuk buat keja tapi sibuk makan..tu badan naik semacam je..hahahaha :P


okey hari ni kita rajin sikit dan hari ni kita nak ajar awak,awak dan awak semua cakap ganu..huhuhu…okey selamat belajar ye hahaha tkde keje 
tu yg jdi mcm ni , huhu


se - satu
duwe - dua
tige - tiga
pak - empat
lime - lima
nang - enam
tujoh - tujuh
lapang - lapan
smilang - sembilang
spuloh - sepuluh
pisa - pisau
korang - alat kukur kelapa
sik agang - nasi dagang
payyang - tempayan
Senyung Sokmo - Senyum Selalu
maghi sokmo - datang selalu
manih leting - sangat manis
masang rebang - sangat masam
pahik lepang - sangat pahit
gi selalu - pergi sekarang
dok dang starang - betul-betul tak sempat
sapok jauh - sangat jauh
panah so oh - panas (bahang matahari)
panah sang - terasa sangat panas (marah)
panah ketik - sangat panas (api)
panah ketik/panah dering - sangat panas (api/cahaya matahari)
sejuk siyat/sejuk ketto - sangat sejuk
'gugha bewok - bergurau yang melampau (boleh menyebabkan pergaduhan)
comel lote - sangat comel
putih slepput - sangat putih
itang legang/itang bletung - sangat hitam
punoh jahanang/ punoh ranoh - rosak teruk
kelecak baghak - terpelanting
nipih nayyang - sangat nipis
sekat neting - sangat singkat (kain)
sepoh woh - sangat bersepah
guaner gamok? - Apa kahabar?
guaner balah? - macam mana?/apa cerita?
tak dok guaner - tak ada apa-apa
tak mboh eh - tak nak lah
nawok - tipu
pelawok - tipu
nakok pahik - sangat penakut
kona lepe - corner baring
taik ayang muna - tahi ayam cair (warna coklat)
gateh/gohek - kayuh basikal
seghabuk perok - stress/tension
busuk bango/busuk kohong - sangat busuk (bau)
Mak Nga - cuai
babei - degil
belebe beghong - membebel (kuat membebel)
plastik ghokghak/jabir/ghajuk - plastik
ranggoh/kedaghoh - makan dengan gelojoh
jereba - terkam
kellong/plekong - baling (contohnya baling batu)
Hungga - menerpa
Nellah pale bau - gelecet/kerkopak kulit kepala bahu
maha ge bedil - mahal sangat
takdok aghoh - habis ikhtiar
mamoh - kunyah
khekoh - gigit
buleh pekdoh - dapat padah
seppoh woh - bersepah-sepah
puah - boring
puah sang - keboringan
kekgi - kejap lagi
bedo'oh - lebih-lebih
bodo do'oh lalu - sangat bodoh
kehek - keluarkan semula dari mulut gemok
debbo' - sangat gemuk
dok rok meppeh - sangat2 tak larat
dok rok cettong - tak bo leh diharap
kepeh blepeng - sangat kempis
lapo perot - lapar (kata berangkai2, bila lapar, mesti selepasnya kena ada perut)
ngatok mate - mengantuk
bahang rambang - mengarut (contohnya buat kerja tak ikut prosidur/tak teratur)
takdok arroh - tak ada daya dah
awok-awok mung - kawan-kawan awak
puwok-puwok mung - kawan-kawan awak
sabboh doh - sesuai dah
dok sabboh -tak sesuai
besor jereguk - sangat besar
penoh nembok/penoh rumbu - sangat penuh sampai melimpah
kuruh kering - sangat kurus
kecok - korang tengok kalau org sakit sebelah kaki mcm mana dorg berjalan.. itu la dinamakan kecok
gege- bising (org klate pun panggil 'gege' gak)
suke glekek - ketawa yang teramat (menunjukkan sangat happy)
dulli mung - apa kau peduli
hok tule - yang sama
supe tule - sama
besor bapok - sangat besar
besor gong - sangat besar
kece' tuwek- sangat kecil
rengang lepong - sangat ringan
ketik nyyamok - digigit nyamuk
kkatok wong - maksudnya katak la..yang "wong" tu adalah bunyi katak...haha...
dok tau starang - tak tau langsung (starang tu perkataan menguatkan perkataan 'tak tau')
agah - sombong
biar soheh - biar betul/ biar confirm
soheh dok mung? - kamu pasti ke?/betul-betul ke?
ape ke jadoh mung ning - apa ke hal kamu ni
takdok pekdoh - tak ada guna dok
auu gok - tak tahu lah
auu - tak tahu
bape yya - berapa rial (berapa ringgit)
anguh lettong - sangat hangus (sampai hitam)
bata golek - bantal peluk yang panjang
anok branok - anak beranak
boloq woq - serabut (keadaan)
serabut perok - sangat serabut (perasaan)
bahang/tibang/godang - pukul ppuang - perempuan
jluwah - comot
culah - cuai
cekik - cubit
kutir - cubit yang menyakitkan (cubit halus)
cobek - cuil (contohnya cubit kuih sedikit)
iseng - gila
ikang aye - ikan tongkol
keloh - berkelah
tunggu tor - tunggu kejap
kupik/taik idong masing - kedekut
ngerek awek - bawa awek
lembek - tilam
atah lambo - atas beranda
atah retok - atas titi
meroh merang - sangat merah
musing ligak - berpusing2 dengan laju
musing ketang - berpusing (seolah-oleh pening)
ngoyang - meroyam
nyekik - menyampah
nyakik nyamang - jaga tepi kain
nye nyeh - mengejek (dalam bergurau)
nganjing - mengejek (lagi kasar dari nye nyeh)
nisang - gula melaka
skek - sikit
sejik - masjid
bala soh - surau
sekuk meri - biskut merrie
sorok - laci/drawer
tawo hebbe - sangat tawar
tohok - buang
pendek keto' - sangat pendek
se'eh perok - sangat kenyang
boyeh - buncit
senyak tuppah - senyap sunyi (tak ada bunyi langsung)
wak per pulok - sebab apa pula
tinggi sayuk - amat tinggi
beso jallo - sudah besar/dah dewasa (orang)
kecik tuwek/kecik tuek - sangat kecil
pucak lesi/pucak kesi - sangat pucat
bising bango - sangat bising
hudoh sepang ko' ong - sangat2 hodoh
tupol glebek - sangat tumpul
glebek nyeng - gatal (mcm mengada-ngada la)
gelak guguk - sangat gelap (tak nampak apa)
woh hulu - kueh bahulu
tubek - keluar
derak - keluar berjalan-jalan
keleik - balik
kelek wak lari - kendong bawa lari
beng ikang - van yang bawa ikan
kalang - pensil
wang esang - duit pemberian jkk
yg tu je la yg tau pun , sye bkn orng ganu , hehehehe
kbye haha


Older Post
Profile



Holla, Azrul Izwan is here!
 Tengah Skodeng

Navigations.

Entries About Stuff Links

Tagboard.




December.





Credit.



Template : Aina Hanani
Re-edit : Alya Najwa
Background : Faqihah
Header : Aina-Hanani
Image : We ❤ it
Best view : Google Chrome